Standard na turniejach Competetive – FAQ; Rampaging Ferocidon, The Scarab God, Hostage Taker

Po którymś przesędziowanym PPTQ z rzędu, a więc turniejów competitive, i odpowiadaniu na te same pytania w końcu zainspirowało mnie do sklecenia krótkiego FAQ. Dotyczy ono interakcji kilku popularnych kart oraz garści zasad z IPG (Infraction Procedure Guide).

Zadawane pytania przewijały się także na niedawnym Grand Prix Warszawa (szczególnie te o przejmowaniu kontroli i opóźnionych triggerach) w standardzie. Niezależnie od poziomu zaawansowania warto o nich wiedzieć. Jeżeli myślicie o regularnej grze na turniejach o wyższej randze powinniście się nauczyć unikania prostych błędów i dziś o nich krótko opowiem.

Rampaging Ferocidon

Zacznę od Rampaging Ferocidona, który jest pierwszą kartą od dłuższego czasu, która wyjątkowo łatwo umożliwia graczom na kolekcjonowanie Warningów i będzie grasowała w Standardzie jeszcze przez jakiś czas. Dzieje się tak za sprawą szeregu umiejętności, które on posiada. Łatwo zapomnieć, że ten stwór posiada: „to ma jeszcze manace?”, restrykcję dotyczącą zyskiwania życia oraz trigger. Po przeczytaniu następnych akapitów na pewno wszystko będzie już jasne.

 

Triggery

standard competitive - Rampaging Ferocidon

Rampaging Ferocidon

Przede wszystkim – to kontroler Ferocidona odpowiada za pilnowanie triggerów. Zapominając o triggerach generowanych przez stwory wchodzące na pole bitwy po stronie przeciwnika na szczęście nie musimy obawiać się kary, a jedynie co tracimy, to „darmowe” punkty obrażeń. Sprawa ma się nieco gorzej, kiedy kontrolując Ferocidona przegapiamy triggery za swoje stwory – w tym przypadku można już dostać Warninga, ponieważ jest to trigger szkodliwy dla nas. Wytrwale kolekcjonując te ostrzeżenia, po zdobyciu trzeciego z nich, są one podwyższane do Game Lossa. W przypadku imprez dwudniowych, takich jak GP, naliczane warningi kasują się pomiędzy poszczególnymi dniami turnieju.

 

Lifegain

Dla wielu graczy kłopotliwe są również interakcje Rampagin Ferocidona z kilkoma popularnymi kartami zawierającymi efekty dodające punkty życia w swoim działaniu. Dwa najczęstsze przykłady:

  • zabijając Ferocidona za pomocą Essence Extraction nie dostaje się życia, ponieważ Ferocidon ginie po rozpatrzeniu zaklęcia, przy sprawdzaniu State-Based Actions – dopiero wtedy gra zauważa 3 punkty obrażeń zaznaczone na Ferocidonie i dinozaur umiera,
  • zabijając Ferocidona Vraska’s Contempt/Fumigate dostaje się życie, ponieważ Ferocidon ginie w trakcie rozpatrywania czaru, przed dostaniem życia – przy działaniu tych zaklęć wykonujemy bowiem instrukcje w kolejności w jakiej zapisane są na karcie.

 

The Scarab God

The Scarab God

Inną kartą często pojawiającą się w pytaniach graczy jest staple obecnego Standardu – The Scarab God. Zacznę od najprostszej sprawy, czyli w którym momencie liczona jest liczba zombie do umiejętności triggerującej w upkeepie – dzieje się to w momencie rozpatrywania umiejętności, co oznacza że można w odpowiedzi na trigger użyć umiejętności boga i stworzyć dodatkowego zombie. Ponadto jeśli np. kontrolujemy Scarab Goda w formie tokena stworzonego przez God-Pharaoh’s Gifta lub innego Scarab Goda, to będzie on liczył sam siebie, ponieważ będzie miał subtype zombie.

Druga budząca wątpliwości interakcja następuje przy kopiowaniu Scarab Goda kartą Vizier of Many Faces. Jeśli Vizier udający Scarab Goda zostanie zabity to dalej zadziała trigger i mimo, że nie jest już kopią boga, to wróci na rękę z grobu na początku następnego end stepu. Oczywiście zadziała to tylko w przypadku „oryginalnego” Viziera, a nie tokena z embalmu.

Mówiąc o wracaniu Scarab Goda z grobu warto też wspomnieć, że przy obecnych zasadach, jeśli zapomnicie o triggerze wracania dowolnego z boga z HOU na rękę, to niezależnie od ilości tur jaka upłynęła, możecie go wrócić, przeciwnik decyduje jedynie, czy dzieje się to przy następnym przekazaniu priorytetu, czy na początku następnej fazy tury. Jeśli zorientujecie się, że pominęliście trigger wrócenia, nie próbujcie jednak rozwiązywać sytuacji sami. Nie jest to często spotykana interakcja i najlepiej rozwiązać sprawę z pomocą sędziego.

 

Hostage Taker

Trzecią i ostatnią z kart mieszających graczom w głowach jest Hostage Taker, który pomimo erraty dalej bywa dla niektórych niezbyt intuicyjny.

W sytuacji, w której zexilowaliśmy kartę Hostage Takerem, a następnie przeciwnik ukradł go, np. przy użyciu Confiscation Coup, dalej możecie zagrać zexilowaną kartę, ponieważ umiejętność ta odnosi się do osoby kontrolującej go w momencie jej triggerowania.

Jeśli przeciwnik w dowolny sposób przejął kontrolę nad naszym artefaktem lub stworem, a my zexilujemy ukradzioną kartę Hostage Takerem, ale nie zdążymy jej zagrać zanim nasz pirat opuści pole bitwy to i tak zexilowana karta wraca pod naszą kontrolę, ponieważ jesteśmy jej właścicielem.

hostage taker- competitive standard

Hostage Taker

Porady ogólne

Bonusowe porady na REL Competitive, o których w teorii wszyscy wiedzą, a w praktyce bywa różnie:

  • jeśli obserwując czyjąś grę nie jesteście pewni, czy powinniście powiedzieć coś dotyczącego aktualnej rozgrywki na głos, to pewnie nie powinniście – nie ma sensu ryzykować kary za Outside Assistance. W przypadku kiedy coś wydaje się być nie tak, to macie prawo poprosić graczy o zatrzymanie gry i wezwanie sędziego (dotyczy to turniejów rozgrywanych na REL Competetive – PPTQ, pierwszy dzień GP, na REL Professional nie zatrzymujecie graczy, tylko udajecie się do sędziego); przykładami sytuacji, w którym powinniście zawołać sędziego może być np. pominięcie szkodliwych dla siebie triggerów przez jednego z graczy, nieprawidłowe rozpatrzenie czaru lub inne naruszenie zasad mechaniki gry, no i oczywiście podejrzane zachowania mogące sugerować oszustwo,
  • kiedy w trakcie rundy potrzebujecie pomocy sędziego nie wstawajcie i nie szukajcie go na własną rękę, może to skończyć się Game Lossem (podnieście rękę i zawołajcie sędziego – pamiętajcie, że na większych turniejach możecie być gorzej widoczni, dlatego na GP warto trzymać rękę w górze dopóki sędzia Was nie zauważy),
  • pilnujcie żeby pojawić się przy stole na początku każdej rundy w ustalonym przez organizatora turnieju czasie, w przeciwnym razie możecie się narazić na otrzymanie Game Lossa lub w przypadku wyjątkowo długiego spóźnienia nawet Match Lossa (jeżeli nie było ogłoszone inaczej obowiązuje tutaj Tardiness 0/10, jeżeli się spóźnicie na rundę otrzymujecie Game Lossa, jeżeli nie ma Was przez 10 minut otrzymujecie Match Lossa i jeżeli nie pojawicie się u Scorekeepera do końca rundy zostaniecie usunięci z turnieju). Jeśli wiecie, że możecie się spóźnić do stołu lub musicie od niego na chwilę odejść – zgłoście to sędziemu. Pomoże to wam uniknąć kary (za Slow Play), a sędziemu i przeciwnikowi oszczędzi zamieszania. W trakcie rozgrywki możecie także zawołać sędziego, aby umożliwił Wam udanie się do toalety – mimo, że załatwianie spraw fizjologicznych jest naturalną potrzebą człowieka, to tu również nie możecie odejść od stołu bez poinformowania o tym sędziego.

Tytus Rduch, sędzia 2 level

Gra w MTG od 2012 roku, sędziuje od 2014, jeśli zdarza wam się grywać PPTQ w Katowicach i okolicy to zapewne go znacie. Zawsze ubrany na czarno. Zdarza mu się mainboardować Mana Tithe.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze